Viikko 51: Sellainen on joulu

Joulun alla ilmestyy paljon uusia kirjoja markkinoille. Minäkin ostelen joskus jonkun uutuuden. Mutta hyllyssäni on entuudestaan noin metrin verran Martti Lutherin kirjoja ja hänestä kertovia teoksia ja ne ovat edelleen parhaita silloin, kun tarvitsen todellista apua.

Viimeksi olen selaillut uskonpuhdistajan jouluaiheisia tekstejä. Satojen vuosien takaa Luther pyytää meitä hiljentymään, jotta kuulisimme Jumalan joulusanoman. ”Parhaiten joulusanomasta hyötyy, jos tyynnyttää sydämensä, karkottaa mielestään muun ja katselee vain joulun sanomaa. Auringon heijastuskin näkyy parhaiten tyynessä vedessä, ja juuri silloin aurinko voimakkaasti lämmittää. Kohisten liikkeellä olevassa vedessä auringon heijastusta ei voi helposti nähdä, eikä se niin lämmitäkään. Jos tahdot saada valoa ja lämpöä elämääsi ja nähdä armon ihmeitä, joista sydämesi syttyy ja tulee iloiseksi, niin katsele jouluevankeliumia hiljaisina hetkinä”, kirjoittaa Luther.

Joulupäivän saarnassaan Luther nostaa esille Marian vaatimattomuuden ja Jeesuksen syntymäpaikan alkeellisuuden ja osoittaa näillä, miten Jumala toimii täällä maailmassa kaikkein vaatimattomimpien ihmisten välityksellä ja mitä vähäpätöisimmissä oloissa.

”Katsohan, kuinka kaikki tapahtuu jouluna perin vaatimattomasti ja yksinkertaisesti ja kuinka sitä kuitenkin pidetään taivaassa suurena”, toteaa Luther. ”Tuossa on köyhä nuori neitsyt Maria. Häntä ei pidetä missään arvossa. Häntä pidetään kylänsä halpa-arvoisimpien naisten veroisena. Itsekin hän on vaitelias ja pitää itseään kylän asukkaista halvimpana. Ja ajattele, miten halveksittu hän oli matkalla Nasaretista Betlehemiin. Hän olisi ansainnut kultavaunut kaikin komeuksin. Kuinkahan moni arvoherrojen puoliso tai tytär samanaikaisesti nautti arvonantoa mukavasti eläen. Mutta Jumalan äiti teki taivalta talvisaikaan, jalan ja raskaustilassa.

”Evankelista osoittaa, miten Mariaa ja Joosefia myös Betlehemissä pidettiin mitä halpa arvoisimpina ja halveksittavimpina. Heidän oli pakko väistyä syrjään jokaisen ihmisen tieltä. Lopulta heille annettiin asuttavaksi talli. Heidän oli alistuttava samoille asuma- ja leposijoille kuin eläimet. Eikä kukaan huomannut eikä käsittänyt, mitä Jumala sai tallissa aikaan. Hän jätti suuret suojat ja komeat huoneet tyhjiksi, jätti ihmiset syömään, juomaan ja iloa pitämään. Tämä Jeesus lohdutus ja aarre oli heiltä salattu. Näin Jumala näyttää, ettei hän pidä missään arvossa sitä, mitä maailma on. Maailma puolestaan osoittaa todeksi, ettei se tunne eikä huomaa, mikä Jumalan on ja mitä Jumala vaikuttaa hiljaisuudessa.

”Itse Jeesuksen syntymä on vieläkin surkeampi. Kukaan ei armahtanut tätä nuorta naista, jolla oli edessään ensi synnyttämisensä. Ei kukaan välittänyt hänen raskaustilastaan, ei kukaan ottanut huomioon, että häneltä vieraalla paikkakunnalla puuttui kerrassaan kaikki, mitä synnyttävä äiti tarvitsee. Siinä hän sitten oli, vailla kaikkea valmistusta, vailla valoa, vailla tulta, keskiyöllä, yksin. Kukaan ei tarjonnut hänelle pienintäkään palvelusta.”

Elävästi ja realistisesti Luther kuvaa Marian vaatimatonta tallia ja synnytystä puutteellisissa oloissa. Tästä kaikesta hän näkee kuinka Jumala toimii. Jumala tekee työnsä ylenkatsottujen, halveksittujen, mitan täyttämättömien kautta ja mitä vaatimattomimmissa oloissa. Jumalan aarre on kaikin tavoin saviruukuissa, halvoissa, hauraissa ihmisissä. Ihmisen kurjuuden ja puutteiden keskellä Jumala toimii ja hänen voimansa tulee täydelliseksi heikkoudessa.

Kun ensimmäistä joulua näin hiljaisuudessa ajattelee, alkavat kauppojen joulumusiikki, koristelamppujen valot ja kiiltävät esineet tavaratalojen ikkunoissa menettää arvonsa. Äkkiä menettää merkityksensä se, ettemme pysty ostamaan moniakaan joululahjoja toisillemme. Äkkiä menettää merkityksensä se, ettemme pysty ja jaksa leipoa ennen joulua, emme jaksa koristaa kotiamme niin monella värikkäällä pallolla ja kyntteliköllä ja olkikoristuksella ja joululiinalla ja jouluverhoilla kuin jotkut toiset. Äkkiä tärkeäksi tulee se, mitä Jumala tekee vaatimattomissa olosuhteissa ja hiljaisuudessa.

Hiljennyttäisiinkö tänä jouluna kuuntelemaan Jumalan sanomaa? Sehän kuuluu: ”Teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja.” Luther korostaa, että sana ”teille” on tässä tärkeä. Jeesus ei ole syntynyt ylipäätään, vaan meille, sinulle. Jeesus tuli sinua varten. Kaikki, minkä hän teki, hän teki sinun tähtesi. Sinä olet hänen tulonsa syy. Sinun kuormasi hän tuli nostamaan. Sinun syntisi hän tuli sovittamaan. Sinut hän tuli noutamaan iankaikkiseen elämään.

Ei hän tullut hakemaan vain niitä, jotka tunnetaan ja huomataan ja jotka ahkerasti toimivat hänen palveluksessaan. Koko joulun sanoma korostaa, että hän tulee niiden luo, jotka jäävät muilta ihmisiltä huomaamatta, hän tulee niiden luo, joita muut ohittavat, hän tulee tuntemattomien, unohdettujen, murheellisten ja alas painettujen luo. Hän tuo armon syntisille. Hän tuo levon väsyneille. Hän tuo rauhan levottomille. Hän tuo taivaan uupuville. Sellainen on joulu. – Per-Olof Malk