Viikko 50: Pienet suuret jouluevankeliumit

Adventtina useimpien suomalaisten mielessä on joulun lähestyminen. Niin on ollut ennenkin. Mutta ”joulu”-sanan merkitys on monelle tämän ajan lapselle ja aikuiselle muuta kuin ihmisille vaikka 50 vuotta sitten.

Hämmästyttävän monille joulu on sitä, että viime kesänä varattu lomamatka jonnekin etelän aurinkorannalle toteutetaan. Pitkä odotus päättyy sillä tavalla. Toiset ovat varanneet hotellihuoneen kotimaasta ja viettävät joulunsa valmiiden ruokien ääressä ja vieraiden ihmisten seurassa. Toiset taas hakeutuvat yksinäisyyteen ja hiljaisuuteen, vaikka Lappiin, erämajoihin, lumen ja revontulien maisemiin.

Vanhoja jouluperinteitä ylläpitävät jossakin määrin ne, jotka matkustavat ”mummolaan” tai muuten vain maalle. Ne taas, joilla ei ole minne mennä sekä ne, jotka elävät yksin, kokevat olonsa yhä kurjemmaksi tässä ”menemisen” joulukulttuurissa. Heille joulu voi olla yksi vuoden raskaimmista ajankohdista.

En tiedä, kuinka moni kotona joulua viettävistä hukuttavat kasvavan ahdistuksensa jouluruokien valmistukseen ja lahjojen ostoon. Pakastimiin leivotaan piparkakkuja ja joulutorttuja. Kaupat tarjoavat joulun lähestymisahdistukseen purkuteitä jo lokakuusta lähtien. Myyntiin tulevat muovikuuset ja muovikoristeet. Sitten kaupat alkavat lähettää koteihin esitteitä joululahjaideoista. Näitä ideoita ja muutakin voi käydä kaupoissa katsomassa, ostamassa ja kääriä joulunpunaisiin papereihin.

Jumalan evankeliumi ei oikein mahdu jouluun. Monille se kyllä on jotenkin taustalla mukana. Sieltä taustalta se olisi saatava enemmän esille. Nyt olisi siksi aika hiljentää jouluvauhtia ja järjestää sijaa pääasialle.

Apostoli Paavali sanoo pääasian pienessä jouluevankeliumissaan galatalaisille näin: ”Kun aika oli täyttynyt, Jumala lähetti tänne Poikansa… lunastaakseen lain alaisina elävät vapaiksi…” Gal. 4:4.

Joulun perimmäinen syy näkyy lauseen loppuosasta. Jumalan silmin katsottuna me olemme lain alaisia ja vangittuja. Odotamme siis oikeudenkäyntiä ja tuomiota. Pienessä jouluevankeliumissaan roomalaisille apostoli kirjoittaa: ”Jumala teki sen, mihin laki ei pystynyt. .. syntien sovittamiseksi hän lähetti tänne oman Poikansa…” Room. 8:3.

Tällaisista pienistä mutta samalla suurista jouluevankeliumeista, joita on eri puolilla Uutta testamenttia, me näemme myös, minkälainen Jumalan mielenlaatu on meitä tuomiota odottavia kohtaan. Jumala ”lähetti tänne Poikansa” lunastaakseen vangitut vapaiksi. Apostoli Johannes kirjoittaa samasta asiasta omassa jouluevankeliumissaan: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa… Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen.” Joh. 3:16.

Huomaathan taas, miksi Jumala lähetti Poikansa maailmaan? Ei hän lähettänyt Poikaansa tänne toteuttamaan laina tuomitsemaan ”lain alaiset” lain mukaan. Pikemminkin hän tuli vankilaamme viedäkseen meidät siitä ulos.

Eri sanoin toistuu jatkuvasti tämä yksi asia: Jumala lähetti tänne Poikansa… lunastaakseen lain alaisina elävät vapaiksi… Korinttilaisille Paavali kirjoitti: ”Jumala itse teki Kristuksessa sovinnon maailman kanssa.” 2. Kor. 5:19.

Ilahduttaako Jumalan asenne ja mielenlaatu sinua joulun lähetessä? Merkitseekö sinulle mitään todellista se, mitä Jumala on sinun puolestasi tehnyt? Näetkö selvästi ja kirkkaasti, minkälainen Jumala on? Näetkö, miten Jumala rakastaa maailmaa? Maailma ei ole hyvä, se odottaa tuomiotaan ”lain alaisena”, mutta Jumala rakastaa sitä. Ei Jumala maailman pahuutta rakasta, mutta hän ihmisiä riippumatta siitä, mitä he ovat tehneet.

Tällaisen rakkauden ulottumattomiin sinä et pääse etkä voi joutua. Sinun pitäisi päästä ulos tästä maailmasta, jota Jumala rakastaa. Mutta sieltäkin Jumalan rakkaus sinut tavoittaisi, sillä apostoli Paavali kirjoittaa: ”Olen varma siitä, ettei kuolema eikä elämä, eivät enkelit, eivät henkivallat, ei mikään nykyinen eikä mikään tuleva eivätkä mitkään voimat, ei korkeus eikä syvyys, ei mikään luotu voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta, joka on tullut ilmi Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.” Room. 8:38-39.

Kun näet viheliäisyytesi ja muistat omat rikkomuksesi ja ymmärrät edessä olevan tuomion ankaruuden, niin sinä voit joulun tähden kysyä varovaisesti Jumalalta: ”Jumala, miksi sinä lähetit tänne Poikasi Jeesuksen?” Ja kun Pyhän Hengen valo osuu Raamatun ilmoitukseen: ”Kristukseen, joka oli puhdas synnistä, Jumala siirsi kaikki meidän syntimme”, niin anna sen ilmoituksen rauhassa painua sydämeesi niin, että uskot siihen.

Ja kysy sitten vielä hiljaa ja arasti Jumalalta: ”Jumala, minkälainen minä olen sinun silmissäsi, kun sinä olet siirtänyt kaikki minun syntini Kristukseen?” Kun vastaus tähän kysymykseen tulee sinulle niin selväksi, näet joulun oikeassa valossa ja loisteessa. Ehkä moni joulukiireinen asia silloin näyttäytyy oikeammassa mittasuhteessaan. – Per-Olof Malk