Viikko 45: Armoon pantavasta toivosta

Apostoli Pietarin kirjoittaa Kristuksen armoon pantavasta toivosta 1. Piet. 1:13: ”Pankaa täysi toivonne siihen armoon, joka teille annetaan…”

Pietari käyttää tässä kreikankielistä sanaa ”teleios”, joka on suomennettu sanalla ”täysi”: ”Pankaa täysi toivonne”, hän sanoo.

Täysi on täysi. Täyteen ei voida lisätä mitään. Jos täyteen mittaan yrittää lisätä jotakin, lisäys valuu yli eli se ei hyödytä mitään. Täyteen toivoonkaan ei tarvitse lisätä tai yhdistää mitään. Armoon pantavaa toivoa ei tarvitse vahvistaa eikä voi täydentää millään. Täysi toivo riittää.

Teleios-sanan toinen käännösmahdollisuus selvittää, minkälaisesta ”täydestä” Pietari tässä kirjoittaa. Teleios merkitsee nimittäin myös sitä, mitä suomenkieliset sanat ”epäröimättä” ja ”ilman ehtoja” merkitsevät. Pääsisimme hyvin lähelle Pietarin ajatuksia ja tarkoitusta jos kääntäisimme hänen lupauksensa sanoin: ”Pankaa täysi toivonne epäröimättä, ehdoitta Jumalan armoon.” Jumalan armo on täysi, se riittää. Älä anna kenenkään sanella sinulle ehtoja, joiden täyttämisen jälkeen uskallat luottaa armoon.

Toivo, josta Pietari kirjoittaa, ei ole katteetonta toivottelua. Raamatun mukaan toivo kohdistuu aina Jumalan kirjallisiin lupauksiin. Jumalan lupaukset eivät anna toivoa siksi, että ovat kauniita tai siksi että ne osoittavat, mitä hänkin toivoo. Jumalan lupaukset antavat toivon siksi, että ne ovat kirjallisessa muodossa ja luotettavia.

Jumala täyttää lupauksensa. Siksi heprealaiskirjeen kirjoittaja sanoo rohkaisevasti: ”Pysykää horjumatta… toivossa, sillä hän, joka on antanut lupauksensa, on luotettava”, Hepr. 10:23. Roomalaiskirjeessä apostoli Paavali kirjoittaa samansuuntaisesti: ”Vaikka kaikki ihmiset olisivat valheellisia, Jumala on luotettava.”

Löytääkseen toivonsa perustaksi mahdollisimman monta Jumalan lupausta muuan kanadalainen opettaja Evert Storms on lukenut Raamattunsa läpi 27 kertaa. Stormsin kerrotaan löytäneen Raamatusta kaikkiaan 7487 Jumalan lupausta.

Mitä Jumala on näissä tuhansissa lupauksissaan sanonut? Muutama esimerkki tässä:

Psalmi. 130: ”Sinun on armo, sinä annat anteeksi… Israel, pane toivosi Herraan! Hänen armonsa on runsas, hän voi sinut lunastaa.” Jeremian kautta Jumala sanoi: ”Minä armahdan sinua, minun uskollisuuteni on ikuinen, sanoo Herra, sinun lunastajasi.” Jes. 30:18: ”Herra vain odottaa, että voisi olla teille armollinen, hän nousee armahtamaan teitä… Kun huudat häneltä apua, hän armahtaa, hän kuulee ja vastaa sinulle.” Joona 4:2: ”Sinä olet anteeksiantava ja laupias Jumala, sinä olet kärsivällinen ja sinun hyvyytesi on suuri. Sinä olet aina valmis luopumaan rangaistuksesta, jolla olet uhannut.”

Ps 86:5: ”Sinä Herra olet hyvä, sinä annat anteeksi, runsain mitoin sinä jaat armoasi kaikille, jotka sinua avuksi huutavat.” Jerusalem. 29:11: ”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” Luuk 5:21: ”Ihmisen Pojalla on valta maan päällä antaa syntejä anteeksi.” Jes 1:18: ”Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin lumi. Vaikka ne ovat purppuranpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin puhdas villa…” Psalmin 63:4 sanoin sanottuna: ”Suurempi kuin elämä on sinun armosi.”

Armon Jumala kutsuu sinua tänään toivoon, joka perustuu tällaisiin lupauksiin. Jumalan lupauksia aika ei syö. Jumalan lupaukset eivät vanhene. Jumalan lupaukset eivät ylitä sellaisia takarajoja, joiden jälkeen ne eivät enää toteudu. Jumala kykenee toteuttamaan lupauksensa kaikissa olosuhteissa ja kaiken toivon menettämisen jälkeenkin. Sillä Jumala on Jumala, joka apostoli Paavalin mukaan ”tekee kuolleet eläviksi ja kutsuu olemattomat olemaan”, Room. 4:17.

Kun Raamatusta näet, että Jumala on tällainen, sinun toivosi herää. Sillä Jumalan lupausten edessä sinä selvästi näet, että vaikka olisit kärsinyt tappion toisensa jälkeen Jumalan edessä etkä enää olisi omissa tai muiden silmissä yhtään mitään, vaikka sinä olisit jo kuollut synteihisi etkä olisi enää mitään Jumalankaan edessä, niin toivollasi olisi perusteensa. Ei siksi, että siksi, että olisit ansainnut sittenkin jotakin vaan siksi, että Jumalalla on voima herättää kuolleet eloon ja kutsua olemattomat olemaan. Sen tähden hän voi toteuttaa aivan kaikki lupauksensa – ja sen tähden kaikki hänen lupauksensa ovat luotettavia ja sen tähden ihmisen toivolla on kaiken kestävä perustus.

Jumala saattaa kyllä murheellisena sanoa sinulle: ”Synneilläsi kyllä olet minua rasittanut, pahoilla teoillasi minua vaivannut.” Silti hän myös lupaa: ”Mutta minä, minä itse pyyhin pois sinun rikkomuksesi oman itseni tähden enkä muistele sinun syntejäsi”, Jes 43:24-25. -Per-Olof Malk