Viikko 23 : Pyhän Hengen työstä

Helluntain tienoilla rukoiltiin ennen vanhaan luterilaisen kirkon jumalanpalveluksissa Jumalaa, että hän lähettäisi Pyhän Hengen seurakunnalleen. Rukouksessa sanottiin: ”Herra Jumala, joka helluntaina annoit seurakuntasi jäsenille Pyhän Hengen. Anna meidänkin päästä osallisiksi tästä lahjastasi…”

Pyhä henki on lahja. Niin kuin lahjalla on antaja ja vastaanottaja niin myös Pyhällä Hengellä on antajansa ja vastaanottajansa. Pitkänperjantain vastaisena yönä Jeesus jäähyväispuheessaan opetuslapsilleen sanoi asian näin: ”Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut.” Joh. 14:26.

Tästä me ensinnäkin huomaamme, että Pyhän Hengen alkuperä on sama kuin Jeesuksen alkuperä. Taivaallinen Isä lähetti Jeesuksen maailmaan. Vastaavasti hän myös lähettää Pyhän Hengen maailmaan. 

Tämä on tärkeä ymmärtää. Siksi Jeesus painotti usein, että hän ei liikkunut maailmassa ”omin päin”, vaan Jumala oli hänen lähettäjänsä (esimerkiksi Joh 6:57; 8:16, 18 jne.). Vielä jäähyväispuheessaankin hän muistutti tästä: ”Isän luota minä olen lähtenyt ja tullut tähän maailmaan.” Joh. 16:28.

Aivan sama koski Pyhää Henkeä. Jumala on hänenkin lähettäjänsä. Isän luota hänkin on lähtenyt ja tullut maailmaan.

Yhteisestä lähettäjästä huolimatta Jeesuksen ja Pyhän Hengen tulo maailmaan oli erilainen. Jeesuksen tulosta apostoli Paavali kirjoitti: ”Kun aika oli täyttynyt, Jumala lähetti Poikansa. Naisesta hän syntyi ja tuli lain alaiseksi…” Gal 4:4.

Näin Jeesus tuli Jumalan luota maailmaan. Mutta Pyhä Henki tuli Jumalan luota maailmaan toisella tavalla. Hän ei syntynyt lapseksi Betlehemissä kuten Jeesus. Luukas, joka on kirjoittanut ikimuistoisen jouluevankeliumin Jeesuksen tulosta maailmaan (Luuk 2:1-20), kirjoitti Pyhän Hengen tulosta vastaavasti näin: ”Kun sitten koitti helluntaipäivä, he olivat kaikki yhdessä koolla. Yhtäkkiä kuului taivaalta kohahdus, kuin olisi käynyt raju tuulenpuuska, ja se täytti koko sen talon, jossa he olivat.” Apt. 2:1-2.

Näin tuli Pyhä Henki maailmaan.

Jeesuksen ja Pyhän Hengen tehtävissä on myös eroja. Jeesuksen tehtävästä apostoli Paavali kirjoitti galatalaisille: ”Naisesta hän syntyi ja tuli lain alaiseksi lunastaakseen lain alaisina elävät vapaiksi, että me pääsisimme lapsen asemaan.” Gal 4:4.

Jeesus tuli antaakseen verensä syntisten sijasta. Tätä varten hän sai Mariassa ruumiin. Pyhä Henki ei tullut lunastamaan ketään. Jeesuksen lunastustyö on jo riittävä. Uutta lunastusta ei tarvita.

Mutta Pyhä Henki tuli, jotta maailmasta ei katoaisi tieto siitä, mitä Jeesus on tehnyt ja sanonut. Jeesuksen työ on niin ainutlaatuinen ja valtava, niin sanomattoman merkittävä ja suuri, että Jumala lähetti Pyhän Hengen Jeesuksen ristin korottajaksi ja opettajaksi. Jeesus sanoi: ”Pyhä Henki, jonka Isä lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut.” Joh. 14:26. Hiukan myöhemmin samassa jäähyväispuheessa Jeesus sanoo Pyhästä Hengestä, että hän lähtee Isän luota ja todistaa minusta.” Joh.. 15:26.

Miten Pyhä Henki suorittaa käytännössä työtään?

Ehkä seuraava vertaus voi olla avuksi. Ajattele olevasi kirkossa, jossa on ikkunamaalauksia. Niin kauan kuin on pimeä, kuitenkaan näe, mitä maalaukset esittävät. Mutta kun aurinko valaisee kirkon ikkunamaalauksia, kuvat tulevat näkyviin.

Raamattu on tässä suhteessa kuin ikkunamaalaus ja Pyhä henki on kuin aurinko ja valo. Ilman valoa et näe, mitä kirkon ikkunamaalauksessa on kuvattu. Ilman Pyhän Hengen työtä et näe Raamatussa kuvattua Kristusta. Kun Pyhä Henki toimii, hän saa Jeesuksen näkymään kirkkaasti Raamatussa.

Kuinka suurenmoinen Jumala meillä onkaan! Hän lähetti Jeesuksen lunastamaan meidät synneistämme verellään. Ja hän lähetti Pyhän Hengen palauttamaan mieleemme kaiken, mitä Jeesus oli sanonut ja tehnyt. Hän lähetti Pyhän Hengen kirkastamaan Jeesusta.

Missä Pyhä Henki nyt on? Hän on siellä, missä Jeesus kirkastuu Raamatun suureksi, ylivertaiseksi keskukseksi, missä Jeesus nähdään kaikkia muita asioita ihmeellisempänä ja tärkeämpänä, missä Jeesuksen lunastustyö nähdään suurimpana asiana maailmassa ja missä Jeesuksen lunastustyön riittävyyteen uskotaan, hän on siellä, missä evankeliumiin luotetaan niin, että sitä julistetaan syntisille pelastukseksi. Ja hän on siellä missä syntien anteeksiantamus antaa toivon levottomille sieluille.

Suokoon Pyhä Henki sinunkin näkevän Jeesuksen Raamatun lehdillä. Suokoon hän valonsa loistaa niin, että näet, kuinka rakkaasti Jeesus ojentaa käsiään sinua kohti ja kuinka hän haluaa armahtaa sinua aivan niin kuin hän armahti ihmisiä maallisen vaelluksensa aikana. Suokoon Pyhä Henki uskoa sinulle niin, että uskaltaudut tänäänkin lepäämään sen täytetyn työn varassa, jonka Jeesus Golgatalla teki sinun puolestasi.

Ilman Pyhää Henkeä me olemme kuin valottomassa kirkossa pimeänä talviyönä. Ikkunamaalauksia ei näy, hädin tuskin ikkunoitakaan. Mutta kun Pyhä Henki tulee, hän on kuin aurinko, joka saa vanhan kirkon ikkunamaalaukset loistamaan. Hän saa meidät näkemään Jeesuksen ihanuuden ja kiittämään Jumalaa hänen hyvyydestään. Rukoilkaamme siis edelleen: ”Herra Jumala, joka helluntaina annoit seurakuntasi jäsenille Pyhän Hengen. Anna meidänkin päästä osallisiksi tästä lahjastasi…”

-Per-Olof Malk –